30.05.2010

ARTA !

Nu vi se intampla sa auziti o injuratura si sa va para atat de "frumoasa", atat de melodica, atat de artistica? Si nu ma refer la injuraturi luate de pe net ca sa fii baiatel dur. Ma refer la Minunatiile Limbii Romane. Hai sa nu mai futem gazu de pomana si sa trecem la subiect. Creatia literara este:

Pula-n cur sa-ti intre fa zabaloasa dracu` !

Ziceti voi ! Nu e asta arta? Cata expresivitate, cata actiune, cata caracterizare.... Observam tangente eminesciene cu inversiunea asta. Adica nu suna normal: Fa zabaloaso, sati intre pula in cur. Nu. Asta e prea banal. Si de asta cred ca poate fi trecuta in cartile de Lb. Romana. Suna peotic. Pula-n cur sa-ti intre fa zabaloasa dracu. Copii din clasa a8a ar trebui sa studieze asta pentru admiterea la liceu. Sa le explice profesorii frumos: Copii ce a vrut autorul sa ne exprime defapt, este multitudinea de intelesuri pe care o pot capata cuvintele. Sau o alta explicatie data de profesorii de Romana, fara sens, dar care suna inteligent. Si din spatele clasei, un copil mai rasarit sa spuna: Doamna profesoara cred ca autorul face referire la dumneavoastra.

Superb, sau nu ? :X

3 comentarii:

  1. Pula-n cur sa-ti intre fa zabaloasa dracu`!

    Incredibila formulare!
    Mi se pare mie sau vad urme de influente romantice?
    Creatia este incadrata in contemporan, fapt dovedit de folosirea sintagmei "fa zabaloasa". De asemenea, prin termenul "fa" este redata culoarea locala a structurii literare.
    Tangente eminesciene putem observa si in inversiune, da, ai dreptate, dar si in raportul la divinitate. Este schitata o insuficienta literara, imaginea "inger si demon" elementul binelui divin lipsind. Romantismul isi face simtita prezenta prin aceasta antiteza intre inger si demon, dar, ingerul nefiind prezent, ne duce cu gandul la mitul cuplului androgin cu jumatatile nepotrivite.
    Aceasta injuratura, cred si eu, ar trebui sa fie inclusa in programa scolara a multor examene de admitere, atat in invatamantul inferior cat si in invatamantul superior deoarece prezinta o multitudine de teme literare si concepte prezentate in literatura de-a lungul timpului.
    Felicitari pentru o creatie remarcabila.

    RăspundețiȘtergere
  2. "bagami-as pula in ma-ta aia care mesteca ciorba cu piciorul de la scaun"
    =))

    RăspundețiȘtergere
  3. partile mai "interesanta" nu exprimau ceea ce vroiam eu sa-i spun persoanei denumita "puiul meu". exact fragmentul asta mi se potrivea, exact fragmentul asta l-am postat.
    pentru curiosi, este ultimul fragment din roman

    RăspundețiȘtergere